BeginnersOrkest Volwassenen

Sinds 2015 heeft Harmonievereniging Barendrecht een BeginnersOrkest Volwassenen. Dit orkest richt zich op mensen die geen enkele of heel weinig ervaring hebben met het bespelen van een instrument. Ook het kunnen lezen van muziek is geen vereiste, de drempel voor deelname is bijzonder laag.

Het gaat in dit gezelschap om mensen die voor het eerst kennismaken met het maken van muziek (bijvoorbeeld ouders van jeugdleden), mensen die in het verleden een instrument hebben bespeeld en dit na lange tijd weer willen oppakken, of die een ander instrument willen leren bespelen (bijvoorbeeld een gitarist die trompet wil leren spelen).

Er worden regelmatig kennismakingslessen georganiseerd waarin verschillende instrumenten kunnen worden uitgeprobeerd. Als een keuze voor een instrument is gemaakt kan men een instrument in bruikleen krijgen of met een eigen instrument direct aanschuiven bij het orkest. Er wordt gewerkt met een speciaal hiervoor ontwikkelde lesmethode: Essential Elements, deze is gericht op het stap voor stap aanleren van de noten en het notenschrift, en is voor alle instrumenten gelijk, zodat de oefeningen gezamenlijk kunnen worden gespeeld. Dit is een goede aanvulling op de individuele lessen die via de vereniging kunnen worden gevolgd.

Tijdens de repetities wordt aandacht besteed aan techniek, ritme, dynamiek, ademhaling en samenspel. Naast oefeningen uit het lesboek worden eenvoudige meerstemmige stukken ingestudeerd, die bijvoorbeeld tijdens Muziek Centraal, het Zomer- en Winterfeest of de Barendrechtse Uitmarkt worden uitgevoerd. Bij een behoorlijke beheersing van het instrument behoort aansluiten bij het AspirantenOrkest tot de mogelijkheden.

Het BeginnersOrkest Volwassenen staat onder leiding van Johan Noothout, en repeteert wekelijks op vrijdagavond van 19.00 tot 20.00 in het Trefpunt.